Farkı Nedir ?Nedir

Kuru ve Islak Kontak Nedir ? | Kuru ve Islak Kontak Farkı Nedir ?

Kuru Kontak Nedir ?

‘Kuru’ bir kontak, kapatılmış bir musluğa bir hortum bağlamak olarak örneklendirilebilir.
Kuru kontak, elektriksiz kontak olarak da bilinir, gücün doğrudan anahtardan sağlanmadığı, bunun yerine her zaman başka bir kaynaktan beslendiği bir kontak olarak tanımlanır. Kontaklarda enerji bulunmadığı için kuru kontaklar pasif kontaklar olarak da bilinir.

Yazı içi reklam

Kuru kontak, devreyi açan veya kapatan sıradan bir anahtar gibi çalışır. Kontaklar kapatıldığında akım kontaklardan geçer ve kontaklar açıldığında kontaklardan akım geçmez.

Kuru kontaklar genellikle röle devrelerinde bulunur. Bir röle devresinde olduğu gibi, rölenin kontaklarına doğrudan uygulanan harici bir güç yoktur, güç her zaman harici bir devre tarafından sağlanır.

Kuru Kontak Bağlantı Diyagramı

Kuru kontaklar için gerekli olan röleler, girişlerinde bir değişiklik olduğunda enerji verir veya enerjilerini keser. Bu, kuru kontağın giriş anahtarının açılıp açılmadığını anlamasına yardımcı olur.

Röleye enerji sağlayan voltaj, ayrı bir kablo hattı kullanılarak röleye getirilebilir veya rölenin yakınında yerel bir güç kaynağı kullanabilir.

Islak / Aktif Kontak Nedir ?

‘Islak’ bir kontak, bir hortumu su akan bir musluğa bağlamak olarak örneklendirilebilir. Elektronikte, elektrik suya eşdeğer olacaktır. Islak kontak, bir röle kullanır ve etkinleştirildiğinde, röleye bağlı olan cihaza bir voltaj sağlar.

Islak kontaklar ve kuru kontaklar birbirinin yerine kullanılamaz. Kuru kontaklar için bir röle kullanırsanız ve daha sonra ıslak kontaklar için kullanırsanız, o röle artık kuru kontaklar için çalışmayacaktır.  O röleyi tekrar kuru kontak amacı ile kullanmak cihazlarınızın yanmasına neden olacaktır.

Islak Kontak Bağlantı Diyagramı

Islak kontak, kontağı değiştirmek için kontrol devresi tarafından kullanılan aynı güç kaynağından güç alan bir kontak olarak tanımlanır.

Islak kontak, cihazı açan aynı voltajın herhangi bir harici kaynaktan değil kontaklardan aktığı bir kontaktır. Örneğin, tüm sistem çalışırken aynı voltajda çalışan sıcaklık veya basınç anahtarı. 220v ac sıcaklık anahtarı düşünün. Eşik sıcaklığına ulaştığında, NO kontağı kapanır ve bir alarm tetiklenir.

Islak ve Kuru Kontak Arasındaki Fark Nedir ?

Kuru kontak Islak Temas
Kuru kontak, gücün her zaman başka bir kaynaktan sağlandığı kontaktır. Islak kontak, gücün, kontağı değiştirmek için kontrol devresinin kullanıldığı aynı güç kaynağı tarafından sağlandığı bir kontaktır.
Sıradan bir tek kutuplu AÇMA/KAPAMA anahtarı olarak çalışabilir. Kontrollü bir anahtar gibi çalışır.
Röle devresinin ikincil bir kontak seti olarak adlandırılabilir. Birincil temas grubu olarak adlandırılabilir.
Cihazlar arasında izolasyon sağlamak için Kuru Kontaklar kullanılır. Islak kontaklar, cihazı kontrol etmek için aynı gücü sağlar. Bu nedenle cihazlar arasında izolasyon sağlamaz.
Kuru kontaklar aynı zamanda “Pasif” kontaklar olarak da bilinir. Islak kontaklar “Aktif” veya “Sıcak” kontaklar olarak bilinir.
Röle kontağa herhangi bir içsel güç sağlamadığı için röle devresinde yaygın olarak bulunur. Kontakları değiştirmek için gücün cihaza özgü olduğu kontrol devresinde kullanılır. Örnek: Kontrol Paneli, sıcaklık sensörleri, hava akış sensörü vb.
Kuru kontaklar, cıva ile ıslatılmış kontakları kullanmayan bir röle anlamına gelir. Islak kontaklar, cıva ile ıslatılmış kontakları kullanan bir röle anlamına gelir.
Kuru kontakların en büyük avantajı cihazlar arasında tam izolasyon sağlamasıdır. Islak kontağın ana avantajı, kablolamanın basitliği ve aynı voltaj seviyesi nedeniyle sorun gidermeyi çok daha kolay hale getirmesidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu